10 ok, amiért a habfedélzet ajánljuk…

Avagy a habfedélzet és amiért szeretjük…

Ma a habfedélzetről beszélgetünk kicsit, hogy gyarapodjanak az ismereteink és esetleg tervezni is tudjuk a jövőt. Fedélzete ugyebár szinte mindennek van, ami úszik és hajós ember utazik rajta. Kis túlzással, de legkisebb tutajnak is van fedélzete – bár az biztosan nem habfedélzet – így van a ladiknak, csónaknak, hajónak, yachtnak, de legnagyobb óceánjárónak is. Eddig sok újat nem mondtam neked a fedélzetekről, de ha tematikusan akarunk haladni a szakma útjain, akkor tán így helyes kezdenünk, hogy később értelmet nyerjenek a fedélzeti részletek. Az is nyilvánvaló, hogy minden „hajónak” más és más fedélzete van. A fedélzet függ a hajón végzett tevékenységtől a hajó funkciójától, a készítés idejétől és még sok más befolyásoló tényezőtől.

A habfedélzet előtti idők

A habfedélzetek megjelenése előtti időkben fából, fémből, később műanyagból készítettek fedélzet burkolatokat. Ezek igyekeztek igazodni a követelményekhez – azaz a hajó tervezett igénybevételéhez és felhasználásához. Nyilván más kellett utasszállító motorosra, egy vízi taxira és más egy klasszikus vitorlás hajóra. Erről még többet olvashatsz a fedélzet anyagok résznél.

Sokat látott fa hajófedélzet

Korszakonként is változtak a lehetőségek. Nyilván először volt a fa, majd nyers fém, később a kompozit anyagok recézett, vagy fával burkolt fedélzete. Később – a 90-es években  -elindult egy mai napig tartó törekvés. Legyen olyan szép, mint a fa, de olcsó, mint a műanyag.
Hát… Az első műanyag fedélzeti anyagok nem voltak nyerők – nem úgy, mint ma. Rondák voltak, égették a talpunkat és csúsztak. És most, eljött az újkor, és megalkották nekünk a habfedélzetet. Kétségtelenül a mai kor legnagyobb úttörője nem más, mint a hab fedélzet, ami nyugaton már átvette a vezető fedélzet javítási anyag szerepét. De miért??? Miért verte végig a habfedélzet néhány év alatt a világot. Lássuk azt a 10 okot, miért jó és nyerő a habfedélzet!

A habfedélzet kényelmes

A hab fedélzet messze a legkényelmesebb fedélzet, amit egy hajó csak magának tudhat. Egy nyári napon feküdtél már izzó teak fára? Ősszel, tavasszal vagy – ahogy a Hidegenlégió hajósai – télen üldögéltél a soha át nem melegedő fedélzeten? Estél már térdre a rücskös kompozit fedélzeten? Akkor ezt értékelni fogod! Mivel egy speciális habosított anyagból van szó, nem melegszik át, hőszigetel azaz nem fázol rajta és puha! Élvezet rajta végigmenni, végignyújtózni, napozni…

Szóval, a habfedélzet akár egy Cardo matrac.

Akár csupasz talppal lép rá az ember, akár az orr fedélzeten napozik, az biztos, hogy a kényelemre nem lesz panasza, hiszen a habfedélzet szivacsos burkolata épp erre – is – lett kitalálva.

A habfedélzet biztonságos

A habfedélzet kényelme eltörpül a biztonságossága mellett. Emlékszel milyen, mikor egy befújásnál úgy csúsztál a vizes fedélzeten, hogy azt sem tudtad, hogy maradj fenn? A habfedélzetnek van egy különös és hihetetlen tulajdonsága.

A habfedélzet vizesen jobban tapad, mint szárazon!

Egy ilyen fedélzeten kisebb a valószínűsége hogy megcsúszol és baleset ér, ami egy fedélzeten nem elhanyagolható tényező, legyen szó horgász csónakról, vitorlás hajóról vagy motorcsónakról.

A habfedélzet könnyen tisztán tartható

Kevesen vannak azok, akik egy áthajózott nap után még széles mosollyal állnak neki a hajófedélzetük takarításának. Általában egy könnyű slalgolással, jobb esetben egy kis habos keféléssel le van tudva a dolog. De ez nem mindig elég… vagy mégis?

A habfedélzet nem rabolja az idődet!

A habfedélzet könnyen tisztán tartható, akár egy gyors mosással.

A habfedélzetet ugyan olyan könnyű tisztán tartani, mint gélezett fedélzetet. A zárt cellák nem engedik magukba a szennyeződéseket és a vizet sem. Elegendő egy gyors átmosás és mehetsz haza. Persze hosszabb periódusonként egy puha kefés mosás jól jön, de ez nem nagy szám. Megfelelő fedélzettisztító anyag és máris újként – tényleg újként – ragyog az akár több éves fedélzetünk.

A habfedélzet egyedi

Egyedi fedélzet megoldások, személyre szabott fedélzet burkolat

Nincs más olyan fedélzet anyag, ami annyiféleképpen variálható lenne, mint a habfedélzet. Csak a képzeletünk szabhat korlátokat a hajófedélzet stílusának.  Hányszor álmodtad meg a saját logodat, díszítő elemeidet, stílusodat…? Ugye sokszor. Most eljött az álmodás ideje.

A habfedélzet álmaid fedélzete lehet!

Álmodj egyedi vonalvezetést, logóról, színről, vagy struktúráról. Minden megoldható. Az egyedi tervezésnek és kivitelezésnek köszönhetően a fedélzeted, pont olyan lesz, mint ahogy azt megálmodtad.

A habfedélzet és a hőszigetelés

Milyen jó is lemenni a hűvösbe nyáron kicsit a tűző nap elől, ha horgonyon pihennél kicsit… Vagy nem, mert 1000 fok van odabent. Ha van légkondid, akkor ezerrel megy, ha nincs… Az kemény, igaz?

A habfedélzet 5-6 fokkal csökkenti egy vitorláshajó belső hőmérsékletét!

A zártcellás habok természetes hőszigetelő képességük miatt sok helyen megtalálhatók a világban. A habfedélzet egy olyan hőszigetelés, ami kényelmes, biztonságos, dekoratív is egyben. Hihetetlen ez az anyag!

A habfedélzet lehet a leggyorsabb megoldás

Ha fedélzeted bármilyen borításban gondolkozol, akkor valószínűleg az időfaktorral is kalkuláltál már. Amíg egy hajó fedélzete elkészül, „sok víz lefolyhat a Dunán”. Rosszabb esetben a hajót műhelybe kell vinni. Jobb esetben meglehet csinálni vízen a munkát, de a ragasztók száradásával ekkor is kalkulálunk kell.

A habfedélzete akár percek alatt megváltoztatja hajód megjelenését.
A habfedélzete akár órák alatt megváltoztatja hajód megjelenését.

A hab fedélzettel villámgyors megoldás!

Akár 1-2 napon belül is elkészülhet a hajódhoz illeszkedő, egyedi hab fedélzeted, ami a hajó méretétől függően 1-3 óra alatt felragasztunk, és azonnal használhatod is. Se felesleges hajó hurcolás, se hosszadalmas száradási-, kötési idővel nem kell számolnod. Ha a sorban állást nem számoljuk – merthogy rengetegen térnek át erre a forradalmi, kényelmes és gyors megoldásra – akkor tényleg 1-2 nap alatt lehet egy „új hajód”.

A habfedélzet karbantartást nem igényel

Fedélzet javítás fedélzet karbantartás fedélzet ápolás

Tedd a szívedre a kezed, Te szereted a fa fedélzetedet sikálni, csiszolni, olajozni? Szereted a szintetikus fa fedélzeted hézagait javítgatni, újra csiszolni? A vizesen maradt kárpitodat, szőnyegedet szárítani – vagy és hosszú ideig szagolni ha… mondjuk úgy „büdi” lett? Ha pedig nem Te bajlódsz vele akkor a fedélzetkarbantartás árát meg keresni… Ez is mehetne máshová, igaz?

A habfedélzettel nincs dolgod!

Tudom hihetetlen, de tavasszal egy gyors mosás, és mehet vízre a hajó. Nincs olajozás, csiszolás, ragasztgatás, csak a hajózás élvezete.

A habfedélzet időt álló

„A teak fa fedélzet örök életű!” Igaz! Jómagam is sok ilyet cseréltem már… Amúgy tényleg… Ha rendesen ápolod, gyönyörű és időtálló. Ha nem, akkor azért a természeti elemek sok milliós költségeket gyártanak apránként.

A habfedélzet éves amortizációja szinte semmi!

Mindannyian tudjuk hogy az UV sugarak mindent „elégetnek”, legyen szó a hajónk műanyag elemeiről, kötelekről, ponyváról, plexiről, tömítő anyagról, nincs kivétel. Igen… Így van ez a habfedélzettel is. De aki hajózik azt is tudja hogy egy hajón vannak szezononként cserélendő alkatrészek. Ehhez képest a hab fedélzet egy kis odafigyeléssel akár 8 évig vagy annál is tovább díszítheti hajónkat és egy évre lebontva ez jelképes.

A habfedélzet könnyű

Nem mindenkinek döntő szerep a súly, de ha verseny hajód van akkor igenis számít.
A hab fedélzet súlya töredéke más fedélzeti anyagokhoz képest. Mellesleg sem a megjelenésről sem a biztonságról, sem a kényelemről nem kell lemondanunk.

Gyorsabb hajót akarsz? Akkor habfedélzet!

Nem csak az élsportban számít a hajónk tömege. Gondoljuk csak bele, hogy az akár 100-150 Kg súly nyereség mennyivel növelheti egy elektromos hajó hatótávját, de a túravitorlásokon is rengetegszer motorozunk a tengeren… Igaz? Hát ott sem mindegy a fogyasztás.

A habfedélzet ára kedvező

Sokszor a hajó tulajdonosának az egyedi fedélzettől való elrettentője az ár. Ez nem csoda, amikor egy valódi teak fa fedélzet árajánlatát megkapod, sokszor nehéz eldönteni, hogy a lap alján egy telefonszámot olvas az ember vagy a végösszeget. A szintetikus fedélzet ára is igen borsos. Ám ha a 3 legesztétikusabb fedélzet típus közül kell választani, a habfedélzet a leggazdaságosabb.

A habfedélzet a legolcsóbb!

Ezen felül van még több előnye a zárt cellás hab fedélzetnek, de mára itt be is fejezném. Ha szeretnéd a saját hajódon is a legújabb fedélzeti borítás előnyeit élvezni, akkor egy kattintás és elküldöm neked, hogyan tudod percek alatt megtudni, mennyibe is kerülne ez a te hajódra.

Érdekel, hogyan tudnék kalkulálni egy árat? Videónk ebben segít.

Kíváncsi vagy hogyan változik át a hajó fedélzet a kezünk alatt:

Ha szeretnél tanulni, szakmai titkokat megtudni arról, hogyan óvd, javítsd a hajódat és hogyan spórolj pénzt, akkor iratkozz be a FEDÉLZETI MŰHELY „tanulói közé” és küldök számodra tippeket, ötleteket.
FONTOS!
Ez nem hírlevél! Ez szakmai titkok tárháza!
… és ingyenes!

Legyen szép napod!

… és habfedélzeted!

Mesterházy-Nagy Ákos
Kategória: Hajófedélzet anyagok | A közvetlen link.

4 Responses to 10 ok, amiért a habfedélzet ajánljuk…

 1. Haris György szerint:

  Sziasztok. Egy Vespa robogó lábtartó részét meg lehet csinálni habfedélzettel? Kikötői motor, szeretném hajósítani, ez nagyon feldobná.

  • Ákos szerint:

   Szia,

   Kiváló ötlet, csináltunk már hasonlót egy Land Rover-be.
   Ha a felület megfelelő, akkor természetesen meg tudjuk csinálni!
   Írj egy e-mailt az info(@)sbndeck.com-ra, és vágjunk bele!
   Ákos

 2. Dittrich Antal szerint:

  Érdekelne egy árajánlat habfedélzetre. Mi a teendőm?

  • Ákos szerint:

   Kedves Antal,

   A hajód hozzávetőleges méreteinek lemérése, az első lépés. Ennek birtokában tudunk minden hajóra külön ajánlatot készíteni.
   Ebben lehet segítségedre a következő videó
   A többi lépést pedig már levélben kommunikáljuk.

   Üdv
   Ákos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük