Teakfa fedélzet – avagy a gyönyörű hajó fedélzete

Avagy mi tehetek hogy a teakfa fedélzet szép maradjon?

a Teakfa fedélzeten nagyon meglátszik ha nem kezelik

Teakfa fedélzetek az első hajókon

Teakfa fedélzet nem volt mindig a hajók legfontosabb része.

Soron következő cikkünk a teakfa fedélzetek gyönyörű világába vezeti el a kedves olvasót. A fedélzeti anyagok közül a legősibbhez, hiszen a hajózni már akkor is hajóztak az emberek, amikor még fán kívül más szóba sem jöhetett, mert nem is volt más. Hiszen a legelső „hajók” még egy nagyobb fatörzs belsejének kifaragásával vagy több fatörzs össze esősítésével készültek. Így jöttek létre az első fa hajók, fa fedélzetek, amik között biztosan voltak teakfa fedélzet is. Azóta azonban eltelt évezredek alatt a fedélzetek világa nagy változásokon ment át.

Teakfa fedélzet tisztán tartása

A teakfa fedélzet tisztán tartása mindig is egy kiemelt szempont volt, hiszen már századokkal korábba is fontos volt hogy a funkcióját ellássa, és egy hibás korhadt fedélzet nem csak a legénységet veszélyeztette, de a rakományt vagy a hajót is. Így a fedélzet karbantartására, tisztítására komoly energiát fektettek. Ezzel lehetett legjobban elejét venni a fedélzet ápolásnak, ami „bűntető” munkának sem volt utolsó a kereskedelmi hajókon.  És ez a szokás a mai napig megmaradt…
Azonban a teakfa fedélzet megóvása, ma talán még fontosabb, mint régebben. Hiszen ha elhanyagoljuk hajónk fedélzetét, és azt előbb utóbb cserélni kell, bizony bánhatjuk hogy nem fordítottunk rá kellő figyelmet.

Na de térjünk a lényegre a teakfa fedélzet tisztán tartásában.

Ha teakfa fedélzet van a hajónkon, akkor bizonyára több módszert meg próbáltunk már, hogy tisztán tartsuk. Ahány fedélzet, annyi takarítási trükk.

Teakfa fedélzet tisztán tartása nem egyszerű feladat.
  • van aki az erős sikálást javasolja
  • van aki a gyenge de kitartó súrolást
  • szálirányba vagy keresztbe
  • van aki a sós vízzel mossa (tengeren lévő hajók előnyben)
  • van aki különböző teakfa fedélzet tisztítószerekre esküszik
  • van aki magasnyomású mosóval esik a teakfa fedélzetnek… (de ezt SENKINEK SEM ajánlom)

De hogyan takarítsam a teakfa fedélzetet?

A teakfa fedélzetet lehet, sikálni, súrolni, kefélni, dörzsölni. Szálirányban vagy arra merőlegesen. Erősen vagy finoman. Sima vízzel sós vízzel vagy speciális teakfa fedélzet mosására ajánlott mosószerrel. De nézzük szétbontva a dolgot.

Teakfa fedélzet tisztítás természetes anyagokkal

Teakfa fedélzet tisztításának első lépése, elvégezhető pár közepes keménységű gyökérkefe segítségével, sima vízzel és sok türelemmel.
Bár nem tűnik fontosnak, de a megfelelő keménységű kefe használata igen is fontos ha a fedélzetünket nem szeretnénk túl koptatni. Mert egy túl kemény kefével pont ezt fogjuk elérni. Akárcsak a csiszolópapír, úgy a kefe kemény rostjai is ki “szakíthatnak” szálakat a teakfából.
Hasonló a helyzet a tisztítás irányával is. A teakfa fedélzetet szálirányban takarítva kisebb energiával tudunk elérni eredményt, de ezzel ugyancsak roncsoljuk a teakfa szerkezetét. Ennek a hatását látjuk amikor a sika csíkok és csavar dugók ki emelkednek a teakfa fedélzet palánkjának síkjából.

Ha tehetjük, közepes keménységű, vagy puha kefét használjunk, és ne szálirányban mozgassuk.
Érdemes egy alapos áztató mosást adni a sikálás megkezdése előtt, hogy a teakfa szinte “tocsogós” legyen. Fedélzet mosás közben arra is ügyeljünk, hogy a takarított felület ne tudjon megszáradni. Így a kikefélt kosz sem tud beleivódni a fedélzetünkben.

Komplikáltnak tűnik, de pár négyzetméter teakfa fedélzet átsikálása után már rutinból fog menni…

Teakfa fedélzet takarítás sós vízzel

Hasonló a helyzet a sós vízzel. Egy tengeri hajó esetében nem túl megerőltető pár vödör vizet húzni a teakfa fedélzetünk takarításakor, de a hazai édes vizekbe belelocsolni kilószám a sót, az nem a legkedvesebb tevékenység, amit egy kikötő élővilágával tehetünk.
Ezért azt szoktam javasolni, hogy ha valaki a sós vizes teakfa fedélzet mosásra adja a fejét, az próbáljon meg 1 vödörnyi vízzel gazdálkodni, és azzal átmosni a fedélzetét. Itt nem a sós vizet locsoljuk a hajóra vödörszám, csak a kefét mártjuk a sós vízbe. Ezzel sokat spórolhatunk.

Kis dolognak tűnhet, de sokat számít!

De a sós vízzel való teakfa fedélzet takarítás sem egy leányálom, ahhoz hogy alapos és látványos munkát végezzünk, bizony itt is komoly elszántság és kitartás szükséges.
Valószínűleg ezért sem a tisztek feladata volt anno a “fedélzet sikálás”…
Itt is figyeljünk a fedélzet nedvesen tartására, mert ha egyszer a kemény munkával feloldott piszok, újra bele tud száradni a teakfába, akkor kezdhetjük elölről a sikálást. De ami még ennél is rosszabb lehet, ha a bele száradt szennyeződéseket nem tudjuk újra eltüntetni és árnyalat különbség alakul ki a teakfa fedélzetünkön. Amit hosszú ideig szúrni fogja a szemünket. A sós vizes mosás további nagy előnye, hogy a teakfa rostjai között megülő gombákat és más élőlényeket is “elzavarja”. Ennek köszönhetően egy sokkal mélyebb, alaposabb tisztítást biztosít.

Teakfa fedélzet vegyszeres tisztítása

Rengeteg különböző teakfa fedélzet tisztítószer vannak piacon, amik pont erre a célra lettek kifejlesztve, így itt nehéz azt mondani, hogy az X vagy az Y a legjobb és az mindenre jó.
Van ami csak teakfa tisztításra szolgál egy fázisban és akad több lépcsős.
Van ami drágább és vannak egész gazdaságosak is. Akár melyik mellet is teszed le a voksodat, azt ajánlom hogy egy márka családot használj a teakfád tisztítására, és a későbbi olajozására.
Érdemes a későbbiekben sem ugrálni a gyártók között. Ha elégedett vagy az eredménnyel, akkor a következő alkalommal is azt használd, így elkerülheted azt hogy ha az egyik anyagból kifogysz, a másikkal folytatod és a végén eltérő látvány fogad…

Szerintem itt a tapasztalat lehet a leghűségesebb tanácsadó, mert a top teakfa fedélzet tisztítószerek között nincs jelentős különbség.

A teakfa fedélzetek vegyszeres mosása csak kis mértékben tér el a hagyományos mosástól. Az aktív vegyszerek munkájának köszönhetően, itt kevesebbet kell nekünk dolgoznunk.
A fedélzetünk alapos áztató mosása azonban itt is az első lépés, majd jön a tisztító szer használata. Ez történhet az anyag hígítás nélküli fedélzetre locsolásával, ecsettel felkenve, vagy vízben oldva és bedörzsölve, a gyártó előírásai szerint.
Ezt követően majdnem minden vegyszeres tisztítószernél valamennyi pihentetés következik, amikor az anyag végzi a munkát helyettünk.
Utoljára itt is a fedélzet alapos lemosása a záró mozzanat.

Tipp: Akármelyik mosási módszert is választod, azt javaslom, hogy fentről lefelé haladj. Például, a kabin tetejével kezdj, hogy az onnan lefolyt piszkos víz, ne a frissen takarított fedélzeteden folyjon át.

Teakfa fedélzet tarkításának NEM követendő példái

Hajós körökben járva, van hogy az ember felkapja a fejét, ha nagy marhaságot hall.
Így volt ez akkor is amikor valaki azt kezdte ecsetelni nekem, hogy a teakfa fedélzet takarításához, Ő nem vesz “drága kencéket”, Ő mosóport használ…
Mit ne mondjak, beletelelt jó pár percbe, míg felfogta, hogy az ideális hatásfok ellenére, borzalmas, amit csinál a vízzel, és az élővilággal csinál…

Tipp: Mindig figyeljünk arra, hogy a vegyszer amit a teakfa fedélzet takarításához használunk az környezetbarát legyen!

Teakfa fedélzet és a gőzborotva

Van egy valamit soha ne tegyél! Ne mosd a teakfa fedélzeted magasnyomású mosóval.
Bár az elért gyors és látványos eredmény csábító lehet, ám a kár amit a teakfa rostjainak megbontásával okozol, mosásról mosásra elvesz éveket a fedélzeted hátra lévő életéből.
A “gépiesített sikálás”, olyan mélyen kimossa az olajat a fából, ami vissza fordíthatatlan, hiába impregnálja, olajozza az ember utána, már nem lesz olyan mint volt.

teakfa fedélzetet ne moss magasnyomású mosóval

A teakfa fedélzet ápolás

A teakfa fedélzet idővel veszít a színéből, megszürkül

A teakfa fedélzet ápolására is különböző iskolák vannak. Sokan azt mondják hogy a teakfát nem kell ápolni csak alkalmanként átmosni. Ha teak fedélzeted van akkor barátkozz meg azzal hogy vizesen, vagy mosás után friss színe van,  de ha száraz akkor bizony idővel megszürkül. Ez természetes hiszen a teakfa magas olaj tartalma miatt lehet tartós fedélzet burkoló anyag.
De az olaj sem marad örökre a teakfa rostjai között.
Minden egyes mosás alkalmával kimosunk egy adag olajat is a fedélzetünkből. Ezen felül a napsütés hatására is párolog, és még számos módon távozik a fedélzetünkből az élő fa hatását keltő teak olaj. Az emlegetett magasnyomásúról nem is beszélve…

Mit tehetünk hogy a teakfa fedélzetünk ne veszítsen a színéből az évek alatt?

az új teakfa fedélzet színe

Nagyon sokat is!
És a nagyon sokat itt értsd szó szerint. Mert a teakfa fedélzeted az sok munkával és törődéssel jár.
Amennyiben igazán szép munkát akarsz végezni nem elég szezononként egyszer át sikálni a fedélzetedet amikor a hajó vízre kerül. Ez a minimum, de az év eleji nagytakarításon kívül szezononként 2-3 alkalommal érdemes végig menned a következő procedúrán:
1 Fedélzeted teljes lemosása, át sikálása
2 Valamelyik teakfa fedélzet mosószeres mosás vagy a jó öreg sikálás
3 A fedélzet újra mosása, a kioldódott kosz letakarítása
4 Ha a fedélzet felszáradt következik a teakfa impregnálása
5 Utolsó lépéskén az tisztító és az impregnáló szerrel azonos termékcsaládba tartozó teakfa olaj használata

Na de mennyi olaj kell egy teakfa fedélzet újszerűvé változtatásához…?

A teakfa fedélzet olajozása

“Én nem olajozom a teakfát, mert akkor nem lehet használni, csúszós lesz és megfogja a ruhát…” hallható sokszor az ellen érv azoktól akik találkoztak már nem megfelelő módon olajozott teakfa fedélzettel.

Teakfa fedélzet olajozásánál fontos a megfelelő mennyiségű teakfa olaj használata.

Mint mindenhol máshol is, itt is fontos a mérték.
Ha a teakfa fedélzetünk már tiszta és száraz, akkor jöhet az olaj. Ahhoz hogy ne vigyünk fel túl sok olajat a fedélzetre, használjuk egy ecsetet és egy kisebb tálkát. Ebbe tudjuk adagolni a kellő mennyiségű teakfa olajat, a mennyiséget az ecset lehúzásával tudjuk szabályozni.
Kisebb még kézzel átérhető felületeket kenjünk csak át.
Ha így teszünk, a felesleges fedélzet ápoló olajat, nem fog tudni beszívni a teakfa. Ezt a maradék olajat egy puha pamut ronggyal le kell törölni. Majd haladhatunk tovább az olajozással amíg csak az egész fedélzet el nyeri a kívánt hatást.

Abban az esetben, ha minden lépésnél betartjuk a teakfa fedélzet ápolás “szabályait”, akkor biztosan hosszú évekkel megnövelhetjük teakfa fedélzetünk élettartamát.

Teakfa fedélzetet védelme, hogy az ápolás ne vesszen kárba

a teakfa fedélzet biztonságban van az UV sugaraktól.

Ha szeretnél még ennél is többet tenni a teakfa fedélzeted megóvásának érdekében, akkor a rendszeres ponyvázás a legtöbb amit tehetsz.
Ezzel nem csak a felvitt teakfa olaj kipárolgását tudod lassítani, de sokkal kevesebb por, kosz, madárpiszok lesz a fedélzeteden, amit rendszeresen mosnod kell. Ezzel csökkentheted az összes eddig felsorolt folyamat sűrűségét.
A nap UV sugarai nem roncsolják a hajódat, amikor nem használod. Egy jó ponyva sokszorosan vissza hozza az árát, az évek alatt. Erről biztosan sokan tudnának mesélni…
“Ha tudtam volna hogy mennyi szenvedéstől kímélem meg magam, akkor tuti hogy rászánom azt a 5-10 percet a hajó ponyvázására…” IGAZ?

Mára ennyit a teakfa fedélzet takarításáról, ápolásáról és karbantartásáról. Ha szeretnél hasonló tanácsokat akkor jelentkezz a  FEDÉLZETI MŰHELY „tanulói közé”, és amit csak tudok, megosztok veled.
Ez egy ingyenes tudás bon-bon, amit kedvedre megkaphatsz.

Ha kíváncsi vagy az általunk készített fedélzetekre, akkor nézz be hozzánk a FB-ra vagy az instára. Ahol a habfedélzetet világába tekinthetsz be.

Legyen szép napod és a te teakfa fedélzeted is!

A bejegyzés kategóriája: Hajófedélzet karbantartás
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük