Vitorlás fedélzet

Hajózni muszáj…

“Élni nem kell, hajózni muszáj” -mondja a latin közmondás, és sokunk ezt valójában is így gondolja.
Kevés emberrel találkoztam életeben, aki ha egyszer már fedélzetre lépett, akkor nem maradt volna ott szívesen. Sőt… Nemre és korra való tekintet nélkül, legtöbbször vissza vágytak a hajó fedélzetre újra meg újra.

Persze mindíg vannak negatív tapasztalatok is, egy nagy vihar átélése, vagy egy vizes, csúszós fedélzeten való megcsúszás, rosszabb esetben vízbe esés… De erről később.

A méret nem, csak a víz számít

Legyen szó Optmistről, repülő katamaránról, vagy akár egy Balaton 31-ről, az érzés alapja ugyan az. Nehezen leírható, mert mindenkinek más, de valójában mindenikben hasonló. Ez egyfajta szerelem, közötted és a hajó között aminek a fedélzetén állhatsz.
Lehet ütött kopott táboros kalóz, vagy a legújabb luxushajó teak fa fedélzete.
Ha ott vagy akkor tiéd az egész világ.

A méret nem , de a megjelenés számít

Legyen a hajó kicsi, vagy nagy, tengeri, vagy tavi, túra, vagy sport, sok mindent elárul a tulajdonosáról. Sok esetben ez nem is a rászánt költségvetésről, inkább a mi hozzá állásunkon múlik. Mert a hajód elárulja hogy hogyan gondoskodsz róla, szavak nélkül.
Nem kell évente vitorlát cserélned, vagy a legdrágább kikötőhelyet bérelned, mert nagyobb, extrább, drágább mindig lesz.
Lehet hogy te inkább a saját tempódban szépítgeted a hajódat, te magad cseréled ki a köteleket, magad ápolod a fedélzetet a különböző iskolák szerint.
Akár van időd és/vagy kedved foglalkozni a hajóddal, akár nem, mindenféle képpen ajánljuk hogy nézz közbe a Fedélzeti Műhelyünkbe ahol hasznos tanácsokat, cikket találsz.

Mindenkinek a sajátja a leg…

“Mindenkinek a sajátja a legszebb”, szokták mondani. És ez így is van. De aha nem is a legszebb, az biztos hogy az áll a legközelebb a szívéhez. Szubjektív ítéletet nem alkothat senki, mert aki hajózik és járt már sok fedélzeten, annak sok emléke van… Estébe nyúló beszélgetések a barátokkal, egy jól sikerült verseny, vagy egy hosszúr nyúlt árva szúnyogos kék szalag. Ha más hajójának fedélzetére lép, már “szalad is a szeme”, hátha olyan megoldás lát ami a saját hajóján is jól jöhet, vagy azt szebbé, kényelmesebbé teheti.

Kényelem vagy biztonság?

A kényelem vagy a biztonság az első? Vagy lehet mindkettő?
Sokszor kérdezik tőlem hogy melyik fedélzet a legjobb. Erre a kérdésre mindig próbálok a legjobb tudásom szerint választ adni. Bevallom hogy kicsit bugyuta kérdésnek tűnik számomra.

Hajó fedélzet a Balatonon

Jó fedélzet… szerintem olyan fedélzet van ami illik a hajóhoz, és nem utolsó sorban a tulajához. Mert minden fedélzet anyag más. Más a fontossági sorrend egy túrahajón mint egy ultrakönnyű versenyhajón.
Van azonban egy szempont, ami mindig elsőként szerepel a listán, ez nem más mint a biztonság.
Sajnos számtalan baleset adódik egy csúszós, vizes fedélzetből évente. Akár rutintalan egyensúlyát vesztő nagymama, vagy a legprofibbak egyike aki a verseny hevében megcsúszik és kész a baj. Az pont hátrányról nem is beszélve…

A fedélzeten mindig fontos a biztonság

Fedélzeti útvesztő

A botorkáló nagyi és talpad alól “kirepülő” hajó is véglet. Akármelyik is van hozzád közelebb, olvass bele a fedélzeti kisokosunkba, hátha tudunk újat mutatni vagy kiutat találni a vízi útvesztőből.
Vagy vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy tudjunk segíteni választani saját fedélzetet.

Kapcsolatfelvételi űrlap

Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam, annak tartalmával egyetértek és hozzájárulok személyes adataim kezeléséhez.

 

Sport szelet!
Mesterházy-Nagy Ákos
Piri