Motoros fedélzet

Motoros fedélzet ahol te vagy a kapitány

Minden ember életében egyszer eljön az a pillanat amikor egy motorcsónak fedélzetére lép. Akinél ez nem jön el az egész életében várja ezt a percet, és aki nem várja… Az nem is sejti hogy mit hagy ki. Mert ez maga a szabadság…

Vannak olyan emberek, akiket ez a szabadság örökre elcsábít, és szerelembe esnek. Vigyázat, ez a szerelem nagyon is valós függőséget okozhat.
Először csak a típusokat nézegeted aztán kipróbálsz egy – két motorcsónakot és hoppá, egyszer csak azon kapod magad hogy neked is van egy.

Karbantartás és csinosítgatás

Ha már ébredtél arra hogy motorcsónak tulajdonos vagy, akkor valószínűleg tudod azt is hogy mi a következő dolog az ébredés után… …a használat… … ha megfelelő állapotban van a motorcsónakod. Akár tip-top a hajód akár fényévekre vagy még az első vízre bocsájtástól, valószínűleg tapasztaltad már hogy a karbantartás egy elkerülhetetlen pontja a motorcsónak tulajok teendőinek.
Mindig van valami ami lehetne jobb, szebb, fényesebb, szorosabb, lazább, tisztább, vagy jobb helyen. Hogy az előző év végén és egész télen össze írt listát ne is említsem …

Tavaszi rémálom

Rémálom ez a lista amikor pontról pontra haladunk rajta. Pedig milyen gyorsan és könnyen születtek az újabb sorok, a téli estéken…
Ha mással csináltatod, akkor csak nem érted, hogy miért ilyen nyögvenyelős a pontok kihúzása, a feladatok befejezése. De ha magad csinálod, akkor testközelből tapasztalhatod az élményt, amikor a hideg hajóban nem kap rá az elrejtett csavarra az anya, amit már ötven kétszer szettél ki a tank melletti kis résből…. És cifrábbat már gondolni sem tudsz.
Jobb esetben ezen csak egyszer vergődik túl az ember évente, de vannak mindennapi teendők is.

Minden hajónak lelke van

Minden hajónak lelke van, mondját a nagy tengeri medvék. Nevethetünk ezen, de ha nem szó szerint értjük hanem metaforikusan akkor igen is igaz a mondás.
Legyen szó az utolsó kis ladikról vagy a legmenőbb motorcsónakról, ha törődünk a hajónkkal, azt meghálálja.
Ha nem hagyjuk ponyva nélkül a motor csónakunkat, akkor kevesebbet kell takarítanunk, kevésbé kopik, koszolódik a kárpit.
Ha kicseréljük a kilazult bimini tartó csavarját, akkor nem töri le a kedves vendég amikor megkapaszkodna egy hullámnál.
Ha a használat után rászánjuk azt a kis időt, ameddig átmossuk a fedélzetet, akkor legközelebb is egy szép tiszta hajóra léphetük.
De ha nem tud kiszáradni a belső szőnyeg, az is szépen megbosszulja magát.

Fő a biztonság

Ahogy az élet sok más terén, úgy a motorcsónakok fedélzetén is fontos a biztonság.
Ez sok mindenre kiterjedhet. Legyen szó a felelősségteljes vezetésről, a kellő mennyiségű üzemanyagról a következő töltőállomásig, a gyermekek mentőmellényéről az utasok és kapitány biztonságáról.
Erre sokan csak legyintenek, mi baj lehet. Ők valószínűleg még nem csúsztak meg soha vizes hajó fedélzetén.
Aki átélt már ilyet az tudja hogy könnyen megeshet bárkivel, sőt sokkal gyakrabban mint gondolnánk.

Kis segítség

ide írnám hogy ne szopjál a berohadt szőnyeggel, meg a pofára eséssel hanem szoljál és megcsinálom neked….